Egyetlen fejlesztés sem volt képes annyira megváltoztatni az építőipart, mint az épületinformáció-modellezés (BIM), amely rendkívül gyorsan teret hódított az építészeti, mérnöki és kivitelezési vállalkozásokban.

A BIM egy intelligens, fejlett modellalapú folyamatként határozható meg, amely az építőipari és az infrastruktúra-projektek gyorsabb, gazdaságosabb és környezetkímélőbb kivitelezéséhez és kezeléséhez nyújt segítséget. A BIM pontosan szimulálja a projekteket, így teszi hatékonyabbá a dokumentálást és a rajzolást, kezeli az adatokat, és segíti a projektekben részt vevő személyek közötti kommunikációt. Kompatibilis szoftvercsomagok használatával minden fél ugyanazon információkhoz fér hozzá, ugyanakkor információt is tölthet a modellbe, amit az épület egész élettartalma alatt használhat.

Az építészek világszerte egyre inkább felkarolják a BIM modellt: javítja az együttműködést, koordinációt, a tervezés minőségét, az épülettel kapcsolatos beszerzési feladatokat, az épület kezelését, amely azt jelenti, hogy több épület építhető meg időben, illetve ami még fontosabb, a költségvetés betartásával.